בס"ד ו' ניסן תש"פ 31.3.20
חשוב: יש לעיין תחילה בחוברת ההוראות לפסח שהוציאה הרבנות המקומית והמועצה הדתית רעננה שם מפורטות דרכי ההכשרה של הכלים השונים.
בשל החמרת הסגר הביתי קיבלנו הוראה ממשרד הדתות שאין לקיים נקודות הגעלת כלים שמקבלות קהל (גם לא ברכבים כפי שתכננו) ולכן אנו עוברים לתוכנית חלופית:
המועצה הדתית רעננה תקיים הגעלת כלים באמצעות משלוחים על פי הפרטים הבאים:
• כלים שניתן להגעיל במטבח הביתי – נבקשכם לעשות כן באופן עצמאי (הנחיות מצ"ב).
• כלים שלא ניתן להגעיל בבית – המועצה הדתית תקיים שירות משלוחים: איסוף ישירות מבתיכם, הגעלה ומשלוח חזרה אליכם.
להלן ההנחיות להגעלת כלים עצמאית:
הגעלת כלים
הכנת הכלי
א. יש לנקות היטב את הכלי ולא להשתמש בו 24 שעות לפני ההגעלה. אם נשארו מקומות שאותם לא מצליחים לנקות – יש לשרוף באש אותם מקומות (ליבון קל) . אם לא ניתן לשורפם וצריך להשתמש בהם בפסח יש לשפוך על אותם מקומות חומר פוגם כגון אקונומיקה, על מנת לפוסלם מאכילת כלב, לשהות מעט, ואח"כ להגעיל .
ב. בכלים עם ידיות, עלול להצטבר חמץ במקום החיבור שבין הכלי לידית. לכן יש לפרק את הידיות ולנקות היטב את מקום החיבור. (יש לשים לב להגעיל גם את הידיות). אם לא ניתן לפרק, יש לשרוף באש את מקום החיבור (ליבון קל). אם לא ניתן לשרוף – יש לשפוך במקום החיבור חומר פוגם כגון אקונומיקה, לשהות מעט ואח"כ להגעיל.
הגעלת כלים קטנים
א. יש להרתיח מים בסיר, ותוך כדי שהמים מבעבעים להכניס לסיר את הכלים שרוצים להכשיר. יש להקפיד שהמים יבעבעו גם בשעה שמכניסים את הכלים לתוכם.
ב. אפשר להכניס את הכלים לסיר באמצעות רשת נקיה ומוגעלת, סל נקי או צבת. (אם משתמשים בצבת יש להגעיל שוב במקום התפיסה של הצבת)
ג. כאשר מגעילים כמה כלים יחד יש לנערם במקצת על מנת לוודא שהמים הרותחים נכנסו ביניהם.
ד. נוהגים לשטוף את הכלי מיד לאחר ההגעלה במים קרים, אך אין זה מעכב.
ה. כלי שלא ניתן להכניס את כולו בבת אחת למים, יכול להגעיל תחילה את חציו האחד ואח"כ את חציו השני. יש לוודא שבסופו של דבר כל הכלי היה בתוך המים.
הגעלת סירים גדולים
סיר גדול שלא ניתן להכניסו לתוך כלי אחר יש להכשירו באופן הבא: ימלא אותו מים עד שפתו וירתיחם. כאשר המים רותחים ישליך לתוכו אבן חמה או ברזל מלובן ע"מ שהמים יגלשו . אם אין לו אבן מלובנת או ברזל מלובן יכול להרתיח מים בכלי קטן, בשעה שהסיר הגדול יתחיל לרתוח ישקיע מעט את הכלי הקטן במרכז הכלי הגדול, ובזה יגרום למים הרותחים שבסיר הגדול לגלוש ולהגעיל את שפת הכלי וצידו החיצוני . אח"כ ישפוך את המים הרותחים וישטוף במים קרים.
הכלי שמגעילים בתוכו
א. מן הדין יכול להגעיל בתוך כלי שאינו כשר לפסח, אם לא בשלו בו חמץ ב – 24 שעות האחרונות. אולם נהגו להגעיל בתוך כלי כשר לפסח . אם אין לו כלי מתאים כשר לפסח יקח כלי חמץ שלא השתמש בו בחמץ ב 24 שעות האחרונות, ויכשיר אותו תחילה כמפורט לעיל בדין הכשרת סירים גדולים. לאחר ההכשרה ימלא את הכלי במים פעם נוספת לצורך השימוש בו להגעלת כלים אחרים.
ב. אם רוצה להשתמש בפסח בכלי שהשתמש בו לצורך הגעלת כלים, יש להגעילו. (לשם כך יכול להשתמש באותם מים ששימשו להגעלת הכלים אחרים, ויוסיף עליהם עד שיגיעו לשפתו ויביא לגלישתם – כנ"ל).
ג. אם היה במים שישים כנגד הכלים שהגעיל אין צורך להגעיל את הכלי פעם נוספת לצורך השימוש בפסח.
זמן ההגעלה
את ההגעלה יש לעשות לפני תחילת זמן איסור חמץ. השנה – תש"פ עד השעה 10:00
ליבון קל
ליבון קל נעשה ע"י חימום בחום האש עד שאם יגע קש או פשתן בצידו השני של הכלי (הצד הרחוק מהאש) – ישרף מהחום.
ניתן לבצע ליבון קל באמצעות תנור אפיה חשמלי: מכניסים את הכלי אותו רוצים ללבן לתנור שנוקה לפסח, ומחממים לחום המכסימלי למשך כחצי שעה.